​הערכת כמות האוכל שיתאים לאירוח

אחד האתגרים כשמתכננים אירוח, זה להחליט מהי כמות המזון שצריך להגיש כדי לספק את כולם. אמנם, יש נוסחה מוכחת שיכולה לפתור את הדילמה הזאת אבל בסופו של דבר התשובה היא יותר מתחום האומנות מאשר מתחום המדע.

לא מעט גורמים נכנסים למשחק כאשר אתם מתכננים אירוח, גם אם בכוונתכם להזמין שף פרטי שיבצע עבורכם את המשימה. גורמים אלה כוללים: משך זמן האירוע, סוג המזון שיוגש, סוג האורחים שהזמנתם (גברים נשים וילדים), וכמובן גם עושר המזון שאתם מתכננים להגיש.
שעת האירוח חשובה גם היא. מסיבת קוקטייל לאחר ארוחת ערב דורשת הרבה פחות מזון מאשר ברביקיו שנמשך כל אחר הצהריים.

כמה כללי אצבע

אל דאגה, יש כמה עקרונות כלליים שיוכלו לעזור לכם כשתתחילו לתכנן את התפריט והמתכונים. התחילו ב"כללי האצבע" ואז רשמו לעצמכם את המחשבות הראשוניות שלכם. אחר כך הסתכלו על התמונה הגדולה מספר פעמים במשך כמה ימים, ועדכנו את התוכנית שהכנתם בהתאם לצורך.
•תמיד להעריך הערכת יתר ולא לעגל כלפי מטה.
•לצפות מראש אילו סוגי מזון יהיו פופולריים והרבה יותר אנשים ירצו לאכול אותם בהשוואה לגודל המנה הסטנדרטי שנהוג להכין לאדם. לדוגמא, יש מתאבנים מסוימים שהם תמיד פופולריים, לכן הכינו יותר ממתאבנים אלה, ככול שהתקציב מאפשר לכם.
•ככול שתציעו יותר אפשרויות בחירה, כך תוכלו לצמצם את גודל המנה לאדם.
•למרות דברים אלה, ההנחה היא שהאורחים שלכם יטעמו מכול מה שמונח על המזנון, אבל הטעימות יהיו קטנות. בכול אופן, הצריכה הכוללת לאדם תהיה גדולה יותר מאשר אם תגישו מבחר קטן יותר.
•הוסיפו פריטים בתפזורת לתפריט שלכם. אם זו ארוחת ערב מסביב לשולחן, הכינו הרבה לחם כדי למלא את הפיות הרעבים. אם מדובר במסיבת קוקטייל אזי אגוזים, זיתים, בייגלה וכו' יספקו לכם ביטחון שיש לכם מספיק אוכל לכול אחד, מבלי שיהיה צורך בעבודה נוספת.
הנה הנחיות בסיסיות לגודל ההגשה של מזונות שונים שמתאים לאדם אחד. הכפילו אומדן זה במספר האורחים שלכם, ושוב, תמיד לעגל את ההערכות שלכם כלפי מעלה.

גודל מנה לאדם

מתאבנים
  • 6 ביסים לפני הארוחה.
  • 6-4 ביסים לשעה כאשר המתאבנים הם הארוחה.
ככל שהאירוח נמשך זמן רב יותר וככול שרשימת האורחים שלכם ארוכה יותר, כך גם מספר הבחירות שאתם מציעים צריך להיות רב יותר.
ארוחה עיקרית
  • עופות, בשר או דגים – 170 גרם כאשר יש מנה עיקרית אחת, 227 גרם כשמציעים שתי מנות עיקריות או יותר.
  • אורז, דגנים – 43 גרם כתוספת, 57 גרם כמנה עיקרית, כגון ריזוטו.
  • תפוחי אדמה – 142 גרם.
  • ירקות – 113 גרם.
  • שעועית – 57 גרם כתוספת.
  • פסטה – 57 גרם כתוספת, 85 גרם למנה ראשונה, 113 גרם למנה עיקרית.
  • סלט ירוק – 28 גרם, ללא משקל הרוטב.

קינוח

  • פרוסת עוגה, טורט או מאפה.
  • 113 גרם קינוח קרם כמו פודינג או מוס.
  • 142 גרם גלידה
בהגשת שני קינוחים, הפחיתו מכול מנה, קצת פחות ממחצית.
טיפים נוספים לתכנון התפריט
  • אל תחזרו על המרכיב העיקרי. לדוגמה, אל תגישו פטריות גם כמתאבנים וגם במנה העיקרית.
  • קחו בחשבון את צבעי המזונות שיוגשו יחד והבטיחו שיהיה מגוון של צבעים.
  • הציעו מזונות חמים וקרים במזנון.
  • ערבבו בין מרקמים, כמו תפוחי אדמה פריכים עם תוספת מחית ירקות רכה.
לקריאה בנושא: