בחירת סכין מטבח - מה צריך לדעת כדי לחתוך כמו שף

איזה סוגי סכיני שפים מקצועיים משתמשים?

סכיני מטבח הינם חלק בלתי נפרד מכלי המטבח הבסיסים, כיום הם מגיעים במגוון סוגים מחירים ושימושים, השוק כיום מוצף  מסוגים ואיכויות שונות, תכניות הבישול הרבות בטלוויזיה העלו את המודעות לרכישת סכיני מטבח מקצועיים המוצגים בתכניות אלו.

איך לבחור סכיני מטבח מקצועיים?

כאשר טבחים ושפים בוחרים סכיני מטבח, הם יודעים כי הם חייבים סכין מקצועית. אם בעבר סכיני שף היו מותרות כיום גם לבשלנים הביתיים יש מודעות לגבי הצורך בסכין איכותית.

בחירת הסכין המתאימה היא השקעה לטווח ארוך לכן חשוב לבחון היטב את האפשרויות.

בחירת הסכין המתאימה היא השקעה לטווח ארוך לכן חשוב לבחון היטב את האפשרויות.

  • מחיר- החליטו מראש על טווח המחירים שכן המחירים מגוונים ויש הבדלי טווחים גדולים, חשוב לזכור כי סכין איכותית אמורה להחזיק שנים רבות.
  • משקל- בדקו האם המשקל מתאים לכם  ומה אתם מעדיפים סכין כבדה או קלה.
  • גודל- בדקו איזה גודל רוחב ואורך של הסכין מתאימה לכם רצוי להתאים את הגודל לידיים.
  • שימוש ונוחות - בחירת הסכין תלויה בשימושים שאנו רוצים עבורה, בדקו אם היא נוחה לכם לשימוש.
  • חדות- בדקו שהסכין חדה, וניתנת להשחזה נוחה וקלה.
  • חומר – בדקו ממה עשוי הלהב האם פלדת אל חלד הדורש תחזוקה והשחזה, פלדת פחמן שהם סכינים יקרים יותר, ופלדת דמשק שעשויה מברזל עם אחוזי פחמן גבוהים מצופים בפלדת אל חלד, חשוב לבדוק גם ממה עשויה הידית של הסכין אם זה מעץ פלסטיק מתכת או מחומרים אחרים.

סוגי סכיני מטבח

קיימים סוגים רבים של סכינים ,ברור שאין צורך בכולם, רכישת סוגי הסכינים נתונה לשיקול דעתו של המשתמש לדוגמה:

  • סכין שף- סכין שאף שף מקצועי או בשלן חובב לא יעבדו בלעדיה, זוהי סכין גדולה יחסית וכל אחד מתאים אותה לפי העדפותיו ובעיקר לפי מבנה היד שלו.

  • סכין שף בסגנון יפני- סנטוקו היא בעלת להב רחב ,קצר יותר ולקו הקהה מתעגל לקראת החוד, הסכין עשויה מפלדה דקה עם כמות פחמן גדולה, לרוב יש לה שקעים קטנים לאורך הלהב היא משמשת לפריסה, קיצוץ וחיתוך לקוביות.

  • סכין עזר- סכין קטנה יותר מסכין שף בעלת להב קל ישר או מסורי, משמשת לחיתוך ירקות ופירות.  

  • סכין חיתוך- סכין קטנה בעלת להב ישר ומחודד בקצה .

  • סכין גבינה- סכין בעלת להב משונן ומחורר כדי שהגבינה לא תידבק לסכין.

  • סכין בשר – בעלת להב דק וגמיש המאפשר פריסה דקה של בשר מבושל הלהב מעוגל בקצה ולעיתים עם שקעים קטנים למניעת הידבקות הבשר.

  • סכין לפירוק בשר ועוף- בעלת להב ארוך מפלדה קשיחה ההולך ונעשה דק לכוון החוד.

  • סכין פלוט דגים- להב ארוך, צר, דק וגמיש הקצה מעוגל או מחודד.

כמובן שיש סוגים נוספים ומגוונים של סכינים לשימושים שונים.

איך שומרים על סכין שף?

כל סכין גם אם היא היקרה ביותר או הפשוטה ביותר זקוקה לתחזוקה נכונה ולא היא תיהרס, מה עושים כדי לשמור על סכין שף אשר תשמש אותנו לאורך זמן רב?

ראשית כלל חשוב לאחר שמסיימים להשתמש בסכים חשוב לרחוץ אותה ידנית, לייבש ולאחסן בקופסה, בתלייה על מגנט או בתוך קן חריצי עץ לא לאחסן במגרה עם כלי מתכת אחרים, אסור להכניס למדיח שכן המלחים והאבנית שבמים פוגעים בסכין ומפתחים עליה חלודה, אסור לדפוק עם הסכין, אסור לחתוך מוצרים קפואים ועצמות, אין לנסות לעקם את הלהב.

כדי למנוע מן הסכינים להתקהות במהירות יש להשתמש בקרש חיתוך איכותי, קרש סינתטי או קרש מעץ הם המתאימים ביותר, קרש חיתוך מבמבוק, שיש, אבן או זכוכית עלולים לפגוע בחדות הסכין.

אולי יעניין אותך גם: